TENSLERİN KULLANIMI
1.Simple Present Tense (I do)
a)Konuşma anında meydana gelen bir hareket veya genel bir gerçeği açıklamak için kullanılır.
Examples:
Do boys like football? Yes, They like football.
Do you play chess? Yes,I play it.
b)Hareket konuşma anından önce olmuş konuşma anında olmakta,gelecekte de olabilir.
Examples:
A refrigerator keeps food fresh for a long time.(Buzdolabı yiyeceği uzun bir süre taze tutar.)
He speaks fluent French.(O akıcı Fransızca konuşur.)
c)Geçmişte, gelecek veya zamanı önemli olmadan alışkanlıklar için kullanılır.
Examples:
I usually take the bus to school.(Genellikle okula otobüsle giderim.)
I go to school by the bus everyday. (Her gün okula otobüsle giderim.)
d)Cümle sonunda bir zaman ifadesi (the expression) koyarak gelecek zaman olarak kullanılır.
Examples:
Mary and I meet again next week.(Mary ve ben gelecek hafta tekrar buluşacağız.)
He gets his diploma tomorrow.(O yarın diplomasını alıyor/alacak.)
No matter what you say,I leave for İzmir this afternoon.(Ne söylersen söyle farketmez,bu öğleden sonra İzmir’e gideceğim/gidiyorum.)
e)Geçmiş zamanda bir hikaye ya da olayı anlatmak ve konuya bir canlılık vermek için kullanılır.
Examples:
He goes to the office,the phone rings and a busy day begins.(İşyerine gider,telefon çalar ve meşgul bir gün başlar.)
İn 1843, a revolutionary tide sweeps across Europe.(1843’de bir devrim dalgası, Avrupa’yı bir baştan bir başa etkisi altına alır.)
f)Türkçe’de çoğu kez şimdiki zamanla söylenen bir çok cümle ve ifade ingilizce’de bu tens ile söylenir.
Examples:
Do you smoke?(Sigara içiyor/kullanıyor musunuz?)
I don’t like winter.(Kışı sevmiyorum.)
İMPORTANT NOTE:
Bazı fiillerle birlikte 5 duyuya ait fiillerin genelde simdiki zaman (Present Continous) şekilleri yapılmaz,yerine Simple Present kullanılır.Ancak çevirisi Şimdiki Zaman gibi yapılır.
Examples:
Do you smell anything? Yes,I smell burning rags.(Herhangi bir şeyin kokusunu alıyor musun? Evet,yanan paçavraların kokusunu alıyorum.)
Do you see what I mean? I see your point.(Ne demek istediğimi anlıyor musun? Maksadınızı anlıyorum.)
g)Atasözleri ve özdeyişler de genellikle bu tensle söylenir.
Examples:
Laugh and the world laughs with you,if you weep ,you weep alone.(Gül ve dünyada seninle birlikte gülsün,ağlayacaksan tek başına ağla.)
Keep your eyes wide open before marriage,half shut afterwards.(Evlilikten önce gözünü dört aç,daha sonra gözünü yarım kapat.)
h)Bazı Türkçe ifadeleri karşılıkları İngilizce de yine Simple Present ile söylenir.
Examples:
Today we face a lot of serious problems.(Bugün bir çok ciddi problemle karşı karşıya bulunmaktayız.)
The answer to this question goes back to the first humans.(Bu sorunun cevabı geriye ilk insanlara kadar gider.)
2.Present Continous Tense (I’m doing)
a)Konuşma anında gelişmekte olan bir hareketi açıklamak için kullanılır.
Examples:
It’s raining.(Yağmur yağıyor.)
They are watching tv now.(Onlar şu anda tv seyrediyorlar.)
b)Hareket geçmişte başlamış,konuşma anında devam ediyor ve gelecekte de devam edecek olabileceği durumlarda;
Examples:
He is working for the goverment.(Devlet hesabına çalışıyor.)
c)Cümle sonuna konan bir gelecek zaman ifadesiyle (future time expression) gelecek zaman için kullanılır.
Examples:
I’m leaving for Ankara tomorrow.(Yarın Ankara’ya gidiyorum/gideceğim)
What are you doing this afternoon?(Bugün öğleden sonra ne yapıyorsun?)
d)“Frequency adverb” lerle birlikte bir hareketin devamlı tekrarı için kullanılır.
Examples:
He is always smoking.(O daima sigara içiyor.)
She is constantly drinking.(O devamlı olarak içiyor.)
3.Simple Past Tense (I did)
a)Geçmişte belirli bir zamanda meydana gelmiş bir hareket için kullanılır.Cümle sonuna zamanı gösteren (yesterday,last night,two hours ago,in 1950,on Saturday etc..) zaman ifadeleri verilir.
Examples:
The company delivered the goods promptly last month.(Şirket geçen ay malı gecikmeksizin/tam vaktinde teslim etti.)
I didn’t see him this morning,I saw him yesterday afternoon.(Onu bu sabah görmedim,dün gördüm.)
b)Geçmişte olan bir hareketi ifade ederken bazen bir zaman ifadesi (time expression) kullanılmaz.Zaman, cümlenin ifadesinden anlaşılmaktadır.
Examples:
I forgot to ask the man his name.(Adamın ismini sormayı unuttum.)
The hotel suffered heavy damage in the fire.(Otel yangında ağır hasar gördü.)
Did you tell me him I was busy?(Ona meşgul olduğumu söylediniz mi?)
The accident depressed everybody.(Kaza herkesin moralini bozdu.)
c)Geçmişte meydana gelen bir hareketi ifade ederken diğer bir geçmiş zaman cümlesi ya da zaman grubu verilebilir.
İNDİR