Menü

ADS

28 Kasım 2024 Perşembe

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Bir Dünya Nasıl Kağıda Sığar Ders Notu

 SOSYAL BİLGİLER

                                ( Bir dünya nasıl kâğıda sığar? )
       Kuzey ve güney kutup noktaları ekvatora en uzak noktalardır. Dünyada 90 tanesi kuzey yarım kürede ve 90 tanesi güney yarım kürede olmak üzere toplamda 180 tane paralel bulunur. Ekvator başlangıç paraleli olarak seçilmiştir. Her paralelin bir numarası vardır ve bu numaralar ekvatordan kutuplara gidildikçe büyür. Örneğin ekvator ‘0’ kuzey ve güney paraleli 90 olarak kabul edilir.

      Meridyenler bir kutuptan başlayıp diğer kutup’a kadar uzanan ve ekvatoru dik kestiği varsayılan yaylardır. Meridyenin uzunlukları birbirine eşittir ve 360 tanedir. İngiltere’nin başkenti Londra yakınlarındaki GREENWİCH rasathanesinden geçtiği varsayılan meridyen başlangıç meridyeni olarak kabul edilmiştir. Meridyenlerin 180 tanesi başlangıç meridyeninin doğusunda 180 tanesi batısındadır. Başlangıç meridyeninin doğusunda yer alanlar DOĞU MERİDYENİ batısında yer alanlar BATI MERİDYENİ olarak kabul edilir. 

      Kıtalar kuzey ve güney yarım kürelerde eşit dağılmamıştır. Her iki yarım kürede de denizler karalara oranla daha geniş alan kaplar. Diğer yandan kuzey yarım küredeki karaların oranı güney yarım küredekine göre daha fazladır. Bu nedenle kuzey yarım küreye karalar, güney yarım küreye de denizler yarım küresi denir.


      Dünya üzerinde herhangi bir noktayla ekvator arasındaki yayın derece, dakika ve saniye cinsinden değerine ENLEM denir. Enlemler belirtilirken üzerinde bulunduğu paralel dairesinden de yararlanılır.

bir dünya nasıl kağıda sığar ile ilgili aramalar 
dünya bir kağıda nasıl sığar slayt 6.sınıf sosyal bilgiler dünya kağıt üzerinde test 6.sınıf sosyal bilgiler dünya kağıt üzerinde slayt 6. sınıf sosyal bilgiler konuları 6.sınıf sosyal bilgiler testi harita nedir ölçek nedir dünya haritası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder