Sayfamızı yer imlerine kaydederek güncel içerikleri takip edebilirsiniz

Written by 18:46 Genel

Oran-oranti sorulari testi çöz 1

ORAN, ORANTI KAVRAMI, HESAPLANMASI İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI (1) (MATEMATİK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. y sayısı (x+1) ile doğru, (2x-1) ile ters orantılıdır. x=1 için y=4 olduğuna göre x ile y arasındaki ifade aşağıdakilerden hangisidir?

 2. Bir ressam kırmızı (K), yeşil (Y), beyaz (B) boyalarıoranında karıştırarak 500 lık bir karışım elde etmek istiyor.

Yeşil boyadan kaç gr alması gerekir?

A) 50                              B) 75                      C) 100

D) 125                           E) 150

  

3. Bir sınıftaki kız ve erkek öğrencilerin sayıları, sırasıyla 1,2 ve 1,4 sayılarıyla orantılıdır.

Bu sınıftaki kız öğrenciler en az kaç kişidir?

A) 4                                B) 5                        C) 6

D) 8                               E) 12

 4. a, b, c sayıları sırasıyla 13, 12, 5  sayıları ile orantılıdır.

b+c-a=8

olduğuna göre, a kaçtır?

A) 16                             B) 20                      C) 26

D) 30                             E) 32

 5. Un, yağ ve şeker ağırlık bakımından sırasıyla 2:3:4 oranında karıştırılarak 18 kg lık bir hamur yapılıyor.

Kullanılan un miktarı, yağ miktarından kaç kg azdır?

A) 9                                B) 8                        C) 6

D) 3                               E) 2

6. Üç arkadaşın paralarının birbirine oranı bilinmektedir.

Buna ek olarak aşağıdakilerin hangisi verildiğinde, her birinin kaç lirası olduğu hesaplanamaz?

A) Herhangi ikisinin paraları farkı

B) Herhangi ikisinin paraları toplamı

C) Paraların karelerinin birbirine oranı

D) İkisinin paraları toplamından üçünün farkı

E) Üçünün paraları toplamı

  

7. a, b, c sayıları sırasıyla 2; -3; 4 ile orantılıdır.

a+b+c=6

olduğuna göre a²+b²+c² toplamı kaçtır?

A) 116                           B) 96                      C) 76

D) 56                             E) 36

  

8. Elinizde değişik hacimlerde A, B ve C var-dır. Bu kaplardan A su ile tam dolu, B ve C ise boştur. Önce A kabındaki su ile B dolduruyor, sonra B deki ile C dolduruyor.

Bu işlem sonunda kaplarda eşit hacimde su bulunduğuna göre kapların hacimleri oranı nedir?

A) 5:4:3                         B) 5:4:2                 C) 5:3:2

D) 4:3:2                         E) 3:2:1

  

9. İki raftaki kitapların sayıları arasındaki fark a, az kitap bulunan raftaki kitap sayısı ise x tir.

Buna göre, iki raftaki toplam kitap sayısının, az kitap olan raftaki kitap sayısına oranı aşağıdakilerden hangisidir?

10. a sayısı b sayısı ile doğru, c ile ters orantılıdır ve b=5, c=16 ise a=9 dur.

Buna göre, b=25 ve c=144 ise a kaçtır?

A) 20                             B) 15                      C) 12

D) 8                               E) 5

 11. Bir manavdaki sebzeler, çürüyerek fire vermiştir.

Bunun sonucunda maliyet ne kadar artmıştır?

  

12. Toplamları 24 olan x, y ve z sayıları sırasıyla 1, 3 ve 4 sayılarıyla orantılıdır.

Buna göre,oranı kaçtır?

 

13. Kilosu 32 000 lira olan yaş üzüm kurutulunca, kuru üzümün kilosu 40 000 liraya gelmiştir.

Buna göre, 70 kg yaş üzümün kaç kg kuru üzüm elde edilir?

A) 50                             B) 52,5                  C) 56

D) 57,5                          E) 60

14. Belirli bir iş için kullanılan makine her gün belli bir süre çalıştırılarak bu iş 30 günde bitiyor.

Makinenin günlük çalışma süresiü kadar kısaltılırsa, aynı iş kaç günde bitirilir?

A) 40                             B) 45                      C) 50

D) 55                             E) 60

  

15. 485 m²lik bir arazi 9 ile doğru orantılı, 2 ve 5 ile ters orantılı olarak üç parçaya ayrılmıştır.

Buna göre, en büyük parça kaç m² dir?

A) 450                           B) 400                   C) 350

D) 300                           E) 200

  

16. Bir miktar parayla K, L, M kişileri sırasıyla 2 ve 4 sayıları ile doğru, 6 ile ters orantılı olarak paylaşıyorlar.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A)  L, K nin iki katı para alır

B)  M, K nin üç katı para alır

C)  K, L nin iki katı para alır

D)  En çok parayı M alır

E)  En az parayı K alır

  

17. Etiket numaraları 1, 2, 3, 4 olan dört kutuya, etiket numaralarının kareleriyle orantılı miktarlarda para konuyor.

Kutulardaki toplam para 30 000 000 TL olduğuna göre, 2 numaralı kutuya kaç TL konmuştur?

A) 1 000 000                B) 2 000 000        C) 3 000 000

D) 4 000 000               E) 9 000 000

 18. k tane işçinin günde 12 saat çalışmasıyla 20 günde bitirilebilen bir iş, işçi sayısı artırılarak ve günde 10 saat çalışarak 10 günde bitiriliyor.

Buna göre, k aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) 11                             B) 10                      C) 9

D) 8                               E) 7

CEVAP ANAHTARI

1-A       2-E       3-C       4-C       5-E

6-C       7-A       8-E       9-C       10-E       11-B

12-B      13-C       14-B       15-A       16-A      17-D      18-B

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close Search Window
Close